TIHANYI LAJOS – Egy bohém festő Budapesten, Berlinben és Párizsban

KOGART Ház

Város: 
Budapest
Dátum: 2012. április. 20. - 2012. augusztus. 20.

Tihanyi Lajos műveit utoljára 1973-ban mutatták be gyűjteményes kiállításon a Magyar Nemzeti Galériában. A jelenlegi kiállítás múzeumok, külföldi és magyar magángyűjtemények anyagából válogat, és egyik legkiválóbb festőnk újrafelfedezésével kecsegtet.

Tihanyi Lajos, noha 11 éves korában agyhártyagyulladás következtében megsüketült, és hagyományos értelemben vett festői képzésben alig részesült, már fiatalon a 20. század eleji modern magyar festészet élvonalába került.

Itthon készült munkái – elsősorban tájképek, aktok, portrék és csendéletek – a Cézanne, Matisse és Picasso tanulságaiból építkező, erőteljes színekkel komponált alkotások. A Tanácsköztársaságot követően elhagyta az országot, rövid időre Bécsbe, majd Berlinbe költözött, míg végül Párizsban telepedett le. Az emigrációban megismert kortárs írók, művészek, politikusok arcképcsarnoka bontakozik ki zseniális grafikai portrésorozatából. Mindeközben festményein fokozatosan eltávolodott a természethű ábrázolásoktól, képein a szerkezet hangsúlyozása elegyedett az expresszionizmus láttató torzításaival és felfokozott színhasználatával.

Bár 1933-ban, mikor csatlakozott a párizsi Abstraction-Création csoporthoz, már érett absztrakt festményeket alkotott, pályája eme korszakának teljes kibontakozását korai, 1938-ban bekövetkezett halála megakadályozta. Életműve barátainak – a fotós Brassaïnak, André Kertésznek és Jacques de la Frégonniere festőnek – köszönhetően nagy részben megmaradt, és 1970-ben hazakerült.

Spiró György a megnyitó beszéde itt olvasható.


Ingyenes tárlatvezetések
május 6-tól a KOGART Önkéntes Program szervezésében szerdánként 15 órakor és vasárnaponként 11 órakor.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a kiállításhoz kapcsolódó programjainkra is. Lesz többek között exkluzív tárlatvezetés, beszélgetések művészekkel, koncert, irodalmi est, előadások, múzeumpedagógiai foglalkozások gyermekeknek és felnőtteknek, valamint sok más érdekesség. Bővebb információ: www.kogart.hu/tihanyi


A Tihanyi Lajos – egy bohém festő Budapesten, Berlinben és Párizsban című kiállítás minden látogatója az általa megvásárolt, teljes árú  belépőjegy mellé kupont kap, amelyet 2012. augusztus 31. napjáig a KOGART Ház kávézójában, éttermében és grill teraszán való fogyasztása alkalmával használhat fel, a számla bruttó értékéből 10 %-os kedvezményt kap. A látogató egy alkalommal csak egy kupon felhasználására jogosult, és a kedvezményre jogosító kupon más kedvezménnyel nem vonható össze.Látogatói információk: 

KOGART Ház
1062 Budapest, Andrássy út 112.