Városi csodák - Takáts Márton a Kogart Gyűjteményben

KOGART Kiállítások Tihany

Város: 
Tihany
Dátum: 2019. szeptember. 21. - 2019. november. 24.

Megfáradva, méretes orrcimpáin mélyeket fújtatva cammog súlyos léptekkel Dürer rinocérosza, a meg- testesült grafika Budapest utcáin. Nem találja a helyét. Nem találja az idejét. Unalmában elfekszik a körtéren, elállva a villamost, a jó polgárok pedig kikerülik – sietnek a dolgukra, ez így természetes. Még szerencse, hogy a várost úgy tervezték, hogy elférjenek benne ekkora csodák

Takáts Márton grafikáin ez a kizökkent idő és a szemünk előtt megbúvó, néhol groteszk, de sohasem kegyetlen világ merevedik vonalakká: az állványukról lemászó kávéházi szobroknak, a vendéglátóst ját- szó ördögi figuráknak, az együtt parolázó Glenn Gould és a városi túrákból megtért Casanova alakjának – akiket teret és időt átívelően Takáts műtermi zongorájánál hozta össze a sors. Takáts Márton, a vándor rézkarcoló, egyszerre tanúja, leírója és megteremtője az elhagyatott aluljárókkal, kávéházak asztalra fordított zárórai székeivel benépesített urbánus legendáknak – a mindennapi városi csodáknak.
A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány tudatos gyűjteményépítésének egyik jól definiálható vonala egy minden szempontból reprezentatív grafikai anyag összeállítása. Ezen törekvésünk új állomásaként vettük gondozásba Takáts Márton eddigi, technikai szempontból is hihetetlenül sokszínű grafikai életművét a KOGART Gyűjteményén belül. A több mint 400 lapból álló anyagot tovább gazdagítja, hogy a befejezett al- kotásokat megelőző tanulmányok és vázlatok, próbanyomatok, illetve ezek nyomására szolgáló rézlapok is immár a Gyűjteménybe tartoznak. A bemutatott válogatás így egyszerre nyújt betekintést az alkotói folyamatba, valamint a mindennapjainkban megbúvó rejtelmekbe – a városi csodákba!

Látogatói információk: 

Nyitva tartás

október 31-ig: hétfőtől péntekig 10 és 18 óra között
november 1-től: péntektől vasárnapig 10 és 16 óra között