ETŰDÖK - kortárs képzőművészeti válogatás

KOGART Kiállítások Tihany

Város: 
Tihany
Dátum: 2017. november. 25. - 2018. április. 17.

A művészet mindig is többet jelentett egyszerű dekorációs elemnél. Az alkotások nem csak a tér részei, hanem a néző életét is meghatározó állomások. A művek a szépérzeten és komforton túl olyan értéket képviselnek, amely ideális esetben újra és újra más arcát mutatva jelenik meg a nézőnek. Ez a találkozás pedig akár egy életre is szólhat.

Egy gyűjtemény felépítésének legnehezebb pillanata: az első találkozás, az első kép, az első lépés, amely meghatározza az összes rákövetkezőt. Milyen szempontokat kell figyelembe venni, milyen céllal gyűjtünk és mi a viszonyunk a műtárgyakhoz? Korszakos gyűjtés kell vezéreljen bennünket, vagy egy adott életmű, esetleg egy műfaj? Vagy maradjunk meg a személyes ízlés talaján, és egy horizontális gyűjtés mentén válogassunk– egyáltalán, mi az, ami tetszik?
Számtalan válasz adható ezekre a kérdésekre, melyben a kortárs magyar képzőművészet sokszínűsége nagy segítségünkre lehet. A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány válogatásában bemutatott és megvételre kínált alkotások a képzőművészet különböző szegmenseibe vezetik be a nézőt, egyfajta útmutatóként szolgálva a művészetek iránt elkötelezettek számára. Az alkotásokon keresztül bepillantást nyerhetünk egy gazdag hagyományba, amely kontextust ad a műveknek és új értelmezési lehetőségeket mutat fel. A műtárgyakkal való személyes találkozás, az alkotásokkal egy térben való lét pedig megteremti azt a perszonális kapcsolatot mű és nézője között, amely már a személyes ízlést szólítja meg.