VONZÁSOK ÉS VÁLTOZÁSOK • 18-19. századi magyar festészet magángyűjteményekben

Magyar Nemzeti Múzeum

Város: 
Budapest
Dátum: 2013. március. 23. - 2013. augusztus. 25.

A Magyar Nemzeti Múzeum és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány 2013 tavaszán olyan új kiállítást rendezett, amely több szempontból is egyedülálló a hazai kulturális életben.

A tárlat a 18-19. század magyar festészetéről ad átfogó képet, azzal a speciális megkötéssel, hogy a kiállított alkotások mindegyike magángyűjtemények féltett kincse. Így a kiállítás nemcsak egyfajta művészettörténeti áttekintés nemzeti festészetünk megszületéséről és a millenniumig tartó fejlődéséről, hanem ritka kultúrtörténeti pillanat is, hiszen ezek a képek csak néhány hónapra „bújnak elő” a magángyűjtemények védett, és a külvilágtól elzárt világából, hogy azután ismét hosszú időre láthatatlanokká váljanak a nagyközönség számára. 

A mintegy 130 festmény között olyan kiemelkedő alkotások is szerepelnek majd, mint a magyar tájfestészeti hagyományokat megteremtő id. Markó Károly nagyméretű mitológiai kompozíciói, a 19. század szinte minden fontosabb hazai személyiségének portréját megfestő Barabás Miklós arcképei, Székely Bertalan és Madarász Viktor történelmi kompozíciói vagy Munkácsy Mihály Poros útja. E mesterek mellett Mányoki Ádám, Donáth János, Telepy Károly, Paál László, Mészöly Géza, Benczúr Gyula, Szinyei Merse Pál, Mednyánszky László, Ferenczy Károly és még félszáz további jeles festő alkotásai színesítik a tárlat anyagát.


A kiállításról bővebben: https://www.facebook.com/vonzasok


Ingyenes tárlatvezetések április 28-tól minden szerdán 15 órától és vasárnap 11 órától a KOGART Önkéntes Program szervezésében a kiállításra belépőjegyet váltók számára.


Látogatói információk: 

Magyar Nemzeti Múzeum
1088 Budapest, Múzeum körút 14-16.