Friss 2011

KOGART Ház

Város: 
Budapest
Dátum: 2011. augusztus. 05. - 2011. szeptember. 18.

A FRISS nemcsak egy kiállítás, a FRISS hagyomány és igazodási pont, immár nyolcadik éve. A pályakezdő művészgenerációt legrégebben figyelemmel kísérő fórum, amely a puszta bemutatáson túl pályákat indít el, összehozza a szakma képviselőit (galeristákat, művészettörténészeket, kritikusokat) illetve a közönséget a legígéretesebb, még felfedezésre váró alkotókkal.

A FRISS egyfelől a művészeti élet startvonala, másfelől olyan szakmai platform, amely a pályakezdő képzőművészek vizsgálatán keresztül kérdez rá a kortárs művészetet övező mítoszokra, automatizmusokra és sztereotípiákra. Idén nemcsak a hazai intézményekben terepszemléztünk (MKE, MOME, PTE-Művészeti Kara), hanem a regionális kitekintés jegyében figyelmünket kiterjesztettük a román kortárs művészet ifjú titánjaira. A bukaresti UNArte hat művészét hívtuk meg, mert szomszédolni jó! Célunk megmutatni valamit abból, ami mellettünk zajlik, ami a mi kultúránk és kollektív emlékezetünk része, ugyanakkor kevéssé ismert számunkra. A térség (Közép-Kelet Európa) közösségi és egyéni tapasztalatai, traumái máig meghatározóak a legfiatalabb generáció életében és művészetében.

A múlt folyamatosan jelen idejű. Ezt bizonyítják a FRISS 2011 román és magyar résztvevői, akik műveikben a társadalmi örökség által determinált önmeghatározás kérdéseivel foglalkoznak. Olykor távolságtartó komolysággal, máskor a hétköznapok banális iróniájával. A kiállítás témakörök szerint rendezett műcsoportjai láthatóvá teszik azokat a kommunikációs csatornákat, amelyek az én-képzetekbe kódolt hagyományról (nosztalgia), a történelem (etnikai/politikai konfliktusok) valós és passzív megéléséről, közösségi élményekről (szubkultúra) illetve a társadalmi mítoszokról (pornográfia) közvetítenek. 

Kérdésfelvetések mentén térképezünk fel összefüggésrendszereket, alkotói trendeket, attitűdöket, irányvonalakat. Keressük a kortárs művészet, elsősorban a fiatalok helyét és szerepét a piaci és társadalmi mechanizmusok bonyolult gépezetében. Mert nem váteszek vagyunk, hanem társadalmi munkások! 

Kiállító művészek: antalaci, BODOLÓCZKI Linda, BÖGI Diána, BRÜCKNER János, FÁTYOL Viola, FRIDVALSZKI Mark, GERGELY-FARNOS Lilla, HOLLÓS Ádám, horrorpista, HORVÁTH Erzsébet, JAGICZA Patrícia, KARSAI Dániel, M. PÁLL Zoltán, George MARINCIU, Radu MOCANU, MOHAMED GAMAL Sophia, MOLNÁR Ágnes Éva, NAGY Benjámin, ORR Máté, PINCZÉS József, RADICS Márk, Stefan SAVA, SZABÓ Gergely, SZALAI Dorottya, Razvan TUN, Daniela VASILIU, VASVÁRI Márta, Daniela VIRLAN

A FRISS 2011 kísérőprogramjairól folyamatosan tájékoztatjuk a közönséget a Friss Kurátorok Facebook oldalán.


Szeptember 16.
17-18h    Finisszázs, KOGART-díj átadás
20h-tól    Pecha Kucha est

Látogatói információk: 

KOGART Ház
1062 Budapest, Andrássy út 112.