ABSZTRAKT VALÓSÁG - Avantgárd törekvések a 20. századi európai grafikában

KOGART Kiállítások Tihany

Város: 
Tihany
Dátum: 2014. október. 05. - 2015. január. 25.

A kiállítás két, a nagyközönség számára kevéssé ismert magángyűjteményből válogatva, mintegy 70 alkotáson keresztül mutatja be az európai avantgárd grafika főbb tendenciáit, elsősorban a formai absztrakció különböző irányzatait és útjait.

A bemutatásra kerülő Patkó Imre- és Pán-Mezei Gyűjtemény egyaránt izgalmas felfedezéseket rejt magában. A hasonló generációt képviselő műgyűjtők életútja és jellegzetesen 20. századi gyűjtői szemléletük, barátságaik koruk legjelentősebb nemzetközi képzőművészeivel, személyes történetek sokaságával hálózza be kollekciójuk egyes darabjait. Ezekből a történetekből ad ízelítőt a tárlat, bemutatva az európai avantgárd művészet nonfiguratív, expresszív- illetve geometrikus absztrakcióhoz kötődő művészeit (Georges BRAQUE, Marc CHAGALL, CORNEILLE, Sonia Delaunay, Natalia GONCHAROVA, Max ERNST, Joan MIRÓ, Pablo PICASSO, Dorothea TANNING). Továbbá nagy hangsúlyt fektet a magyar származású, de a nemzetközi művészeti színtéren elismerést szerzett alkotók bemutatására is (Etienne BEÖTHY, HANTAI Simon, REIGL Judit, Victor VASARELY).

A kiállítás elektronikus katalógusa elérhető a KOGART Tihany honlapján, ahol az érdeklődők a művészekkel, gyűjtőkkel kapcsolatos információk és érdekességek között böngészhetnek, írásaikból olvashatnak szemelvényeket.

Látogatói információk: 

KOGART Kiállítások Tihany
8237 Tihany, Kossuth Lajos u. 10.