Afrika arcai

Kempinski Galéria

Város: 
Budapest
Dátum: 2014. október. 29. - 2015. február. 13.

A KOGART szervezésében megvalósuló különleges kiállítás két fiatal alkotó együttműködésének izgalmas eredménye. Mindkét művész a La Femme magazin 2013-ben futó 50 tehetséges magyar fiatal programjában vett részt, innen ered közös projektjük ötlete is.

Szunyoghy Viktória első Afrika témájú festészeti sorozatát még a Magyar Képzőművészeti Egyetemen töltött tanulmányai alatt készítette 2003-2004-ben. Ezek kiindulási alapját biológus nagyapjának – a Természettudományi Múzeum Állattár vezetőjének – az 1950-es években, Afrikában készített fotói szolgáltatták.  

Lantai-Csont Gergely, a National Geographic Traveler által is díjazott fiatal magyar fotográfus, 2013 őszén négy hónapos, 11 afrikai országot érintő fotós expedícióra indult, hogy feltárja és megörökítse Kelet-Afrika zárt közösségeinek mindennapi életét, vallási-kulturális rítusait. A több tízezer felvétellel dokumentált utazás során rengeteg fényképet, történetet és videót küldött Szunyoghy Viktória festőművésznek, aki az expedícióval párhuzamosan, itt Magyarországon kezdte el festményein feldolgozni és egyben átértékelni a fotós élményanyagát.  

A kísérleti együttműködés rávilágít arra, hogy bár a globális világ információáramlása lehetővé teszi az azonnali és szinte teljes megismerést, mégis ugyanazt a témát két különböző látásmódú művész nagyon eltérő művészeti eszközökkel, szemlélettel dolgozza fel. Szunyoghy Viktória és Lantai-Csont Gergely kiállítása a világ számára nehezen megismerhető, rejtőzködő civilizációkat mutat be két különböző vizuális műfaj, a festészet és a fotográfia eszközein keresztül.

Látogatói információk: 

Kempinski Galéria (Kempinski Hotel Corvinus Budapest, I. emelet)
1051 Budapest, Erzsébet tér 7-8.