Bencsik János: Divina Commedia

Sopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor

Város: 
Sopronbánfalva
Dátum: 2011. november. 30. - 2012. január. 15.

„Dantéval utazni, álmot élni jelent” fogalmazott Bencsik János a római Román Akadémián 1978-ban bemutatott harminchárom litográfia elé írt bevezetőjében. Az 1971-re elkészült Isteni Színjáték litográfia-sorozatot Európa több helyén kiállították, nemzetközi elismertséget és nevet szerzett alkotójának, Magyarországon most első alkalommal láthatja a nagyközönség a Sopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostorban.

Az érzékeny felületek zenei allúziókat hordozó grafikai futamai a Pokol helyszínétől, a Purgatóriumon át a Paradicsomig ívelnek. A metszetek az egyes könyvek tartalmi és emocionális esszenciáját nyújtva rendeződnek háromszor tizenegy tételes szériában. A harminchárom lap Dante művének szerkezeti felépítésére utal, amelynek alapját a hármas szám képezi. 

Az 1971-re elkészült Isteni Színjáték litográfia-sorozatot Európa több helyén (Olaszország, Ausztria, Románia) kiállították, nemzetközi elismertséget és nevet szerzett alkotójának, Bencsik Jánosnak. Ezt a különleges, lelki utazásra invitáló grafikai mappát Magyarországon első alkalommal láthatja a nagyközönség a maga teljességében a sopronbánfalvi kolostor Novíciátus Termében.

Látogatói információk: 

A kiállítás megtekinthető minden nap 10-18h között.
Sopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor (9400 Sopron, Kolostorhegy u. 2.)