Csernus Tibor retrospektív kiállítás

KOGART Ház

Város: 
Budapest
Dátum: 2006. január. 06. - 2006. március. 12.

Csernus Tibor Párizsban élő magyar festőművész a kortárs festészet egyik legjelentősebb alakja. Több mint fél évszázados életműve nemcsak a magyar képzőművészetben tölt be meghatározó szerepet, hanem az egyetemes festészet történetének is szerves részét képezi. Már fiatal korában, Magyarországon külön iskola alakult ki körülötte, Párizsban pedig olyan új festői világot alakított ki, amely Európában és a tengerentúlon egyaránt egyedülálló.

Csernus Tibor 1964 óta él Párizsban. Első önálló magyarországi kiállítását 61 éves korában, 1989-ben a Műcsarnokban rendezték, akkor mindössze 45 képét mutatták be. A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány életmű kiállítása példa nélkül álló: a KOGART Ház három emeletén a mester 87 munkája látható, köztük a festői pályafutás legjelentősebb alkotásai.

Az anyag a művész teljes munkásságát felöleli, vagyis az 1950-es évek közepétől napjainkig minden jelentősebb alkotói periódusából főműveket mutat be. A korai korszak Magyarországon készült szürnaturalista képei mellett láthatók a párizsi négy évtized hiperrealista alkotásai, a Caravaggio ihletésére készült művek, a Hogarth-sorozat és az utóbbi évek legfrissebb munkái is. A művek túlnyomó többsége olajfestmény, de vannak akvarellek, pasztellek, és könyvillusztrációk is, így a tárlat nemcsak a stílusról, hanem a festészeti műfajokról is áttekintést ad.

A kiállított anyag egy része párizsi magángyűjteményekből illetve két patinás párizsi galéria, a Galerie Claude Bernard és a Galerie Patrice Trigano gyűjteményéből származik. Másik fele hazai közintézményekből (Magyar Nemzeti Galéria, Petőfi Irodalmi Múzeum, Magyar Tudományos Akadémia, pécsi Jannus Pannonius Múzeum, Budapesti Történeti Múzeum, Külügyminisztérium stb.) illetve hazai magángyűjtők kollekcióiból érkezett. A művek között akadnak olyanok is, amelyeket a közönség mindeddig nem láthatott.

Az Alapítvány a kiállítás alkalmából 152 oldalas, kétnyelvű reprezentatív katalógusban mutatja be Csernus Tibor művészi pályafutását és a teljes kiállított anyagot.


Látogatói információk: 

KOGART Ház
1062 Budapest, Andrássy út 112.