Fényhidakon át – Egry József gyűjteményes kiállítása

KOGART Ház

Város: 
Budapest
Dátum: 2011. március. 31. - 2011. július. 31.

Egry József (1883-1951) a modern magyar festészet egyik legmarkánsabb képviselője. A tárlat a teljesség igényével kívánja bemutatni a festő életművének kiemelkedő darabjait a pályakezdéstől alkotó munkásságának befejezéséig.

A „Balaton festője” néven vonult be a hazai köztudatba, de életműve technikában és témában rendkívül gazdag, amely magán viseli a múlt századelő szellemi újításainak jegyeit. Korai képeinek főszereplője az utca embere: járókelők, rakodómunkások, matrózok, cselédlányok, bohémek, akik Rejtő Jenő lezser regényalakjait idézhetik a néző emlékezetébe.

Az 1920-as évek elején kerül művészetének középpontjába a Balaton, nem véletlenül, mert a szűkszavú, zárkózott festő kisebb megszakításokkal a tó partján élt haláláig. Oldott, levegős technikája, amely a védjegyévé vált az olajpasztell, grafika és az olajfestmény határán mozog. Szokatlan és sajátságos képalkotási módja elsősorban az atmoszférikus jelenségek, mint, a víz, pára, levegő, de legfőbbképpen a fény érzékeny, látomásszerű megragadására törekszik. Képeivel kapcsolatban gyakran használják a lírai jelzőt, sőt két elemzője Kállai Ernő és Genthon István Ady költészetének tájábrázolásával, hangulatával állítja őket párhuzamba.


Kapcsolódó programok:


Egry József művészete (május 11-18-25., 18.00-19.30)
A három előadásból álló sorozat Egry József sokrétű festészetébe enged bepillantást.

Rajzpályázat gyerekeknek (beadási határidő: 2011. július 17.)

Múzeumpedagógiai foglalkozások (május 7-21-28., június 4. 14.30-16.30)
Kelj át velünk a fényhídon, és ismerd meg Egry József festészetét! - Foglalkozások gyerekeknek és családoknak, egymásra épülő tematikájú, de külön-külön is látogatható alkalmakkal.

Ingyenes tárlatvezetések a KOGART Önkéntes Program keretében május 1-től minden szerdán 15 órakor és minden vasárnap 11 órakor.

Múzeumok Éjszakája  (2011. június 24.)

 

Látogatói információk: 

KOGART Ház
1062 Budapest, Andrássy út 112.