Friss 2012

KOGART Ház

Város: 
Budapest
Dátum: 2012. augusztus. 25. - 2012. október. 14.

2012. augusztus 25. és október 14. között kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a FRISS-kiállítás, amely a hagyományokhoz híven a pályakezdő művészeket mutatja be. 2012-ben is a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem – Művészeti Kar valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákjaiból válogattunk. A külföldi kitekintés jegyében a svájci Zürcher Hochschule der Künste hét végzős hallgatóját hívtuk meg. A kiállításon összesen huszonhat művész mutatkozik be.

Ezúttal is azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy elérhető és érthető közelségbe hozzuk a néző számára azokat a kérdéseket, módszereket és irányvonalakat, amelyek a legfiatalabb művészgenerációt foglalkoztatják. A válogatás szempontjául szolgáló két kulcsfogalom: az empátia és a manipuláció együttes jelenléte jól kitapintható a kortárs művészetben. A kiállítás ennek a fogalompárnak segítségével járja körül a segítségnyújtás és a nyomásgyakorlás, a megértés és a hódítás bonyolult viszonyrendszerét. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy milyen szerepet játszik az empatikus (megértő, együtt érző, toleráns) és a manipulatív (befolyásoló, irányító, taktikázó) hozzáállás a pályakezdő alkotók konkrét munkáiban, valamint a művészet egészéhez és a globális világhoz való egyéni viszonyaiban. A kiválasztott művek markánsan tükrözik a kortárs művészet nemzetközi tendenciáit, kérdésfelvetéseit, ugyanakkor mindegyikük megpróbálja azokat helyi, személyes jelentésrétegekkel bővíteni. Mi magunk is kísérletet folytattunk, amely számunkra is meglepő eredményekkel járt. Például azzal, hogy senki sem ártatlan.

A kiállítók a jelenkori társadalomra tudatosan reflektáló művészek, akik szabadon ötvözve a különféle műfajokat (festészet, szobrászat, grafika, videó, installáció) kritikus, konceptuális jellegű, manipulációra figyelmeztető, vagy épp annak eszközeivel élő műveket hoztak létre.  


Kiállító művészek:
Stefan BALTENSPERGER \ GERŐCS Júlia \ GRUDL-TURI Gábor \ GYURKOVICS Anna \ Elena HABICHER \ HERMÁN Alíz \ HERMANN Ildi \ Florence JUNG \ KEREKES Péter János \ KISS Gábor Attila \ KNOPF Andrea \ KOCSI Olga \ KOÓS Gábor \ LAKATOS Áron \ MELKOVICS Tamás \ MOLNÁR Judit Lilla \ MOLNÁR Zsolt \ RÁDÓCZY Bálint \ ROMHÁNY Veronika \ David SIEPERT \ Monika STALDER \ SZABÓ Ottó \ SZIGETI Árpád \ TÓTH Márton Emil \ TÓTH Zsófia \ TRANKER Kata 

FRISS \ PROGRAMOK \ AKTUALITÁSOK a Frisskurátorok Facebook oldalán


TÁRLATVEZETÉS \ MÁSKÉPP \ SZEPTEMBER 2. 16h
Rendhagyó tárlatvezetés Kiss Tibivel a Quimby frontemberével. Hogyan látja a zenész-képzőművész a kortárs művészetet?

INGYENES TÁRLATVEZETÉSEK \ SZEPTEMBER 9-től

minden vasárnap 11 órától a KOGART Önkéntes Program keretében, a belépőjegyet megváltó látogatók számára.

FRISS \ FILMKLUB \ szeptember 19. 18h
48 év - Kiss Imre (2010), dokumentumfilm
készítette: Kerekes Péter János

A dokumentumfilm a Magyar Képzőművészeti Egyetem szürke eminenciásáról, az intézmény festékgyártó mesteréről szól. A néző amellett, hogy megismerhet egy életutat, nemcsak a művészolajfesték-gyártás manufakturális technikájába, hanem egy intézmény kulisszái mögé is betekintést nyerhet.

A belépés ingyenes.


FRISS \ FINISSZÁZS \ október 12. 18h
A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kilencedik alkalommal, a FRISS-kiállítás finisszázsán adja át KOGART-díjat a kiállítás egyik legígéretesebb alkotójának. A kuratórium a díjat minden évben egy, a FRISS-kiállításon bemutatkozó, pályakezdő képzőművésznek ítéli oda. Az ösztöndíj összege havi 100 ezer forint tizenkét hónapon át. A juttatás a nyugodt alkotólégkört biztosító megélhetésre, műterembérlésre illetve anyagköltségre használható fel. 

Korábbi KOGART-díjasok:  Gesztelyi Nagy Zsuzsa (2004), Tóth Ágnes (2005), Kiss Endre (2006), Bondor Csilla (2007), Verebics Katalin (2008), Fülöp Gábor (2009), Tanka Péter (2010), Jagicza Patrícia (2011)  

19h-tól kerekasztal-beszélgetés:
HOVA TOVÁBB - HOGYAN TOVÁBB?
A legfiatalabb művészgeneráció helyzetének és szerepének megváltozása az elmúlt 10 évben.  

Meghívott vendégek:

Dr. Balogh Péter, ügyvéd, mecénás, az Amadeus Művészeti Alapítvány kuratóriumának elnöke
Hajdu István, kritikus, szerkesztő, a Balkon Kortárs Művészeti Folyóirat főszerkesztője 
iski Kocsis Tibor, képzőművész, a VILTIN Galéria művészeti vezetője
Iványi-Bitter Brigitta, művészettörténész, kurátor, kreatív producer 
Lázár Eszter, kurátor, egyetemi tanársegéd, Képzőművészet-elmélet Tanszék, MKE 
Rieder Gábor, művészettörténész, a Flash Art Magyarország főszerkesztője

Látogatói információk: 

KOGART Ház
1062 Budapest, Andrássy út 112.