Friss Európa 2007

KOGART Ház

Város: 
Budapest
Dátum: 2007. július. 27. - 2007. szeptember. 16.

A KOGART idén negyedszerre rendezi meg a frissen diplomázott művészek immár hagyománnyá vált kiállítását. A magyar és nemzetközi “friss-csoport” idén 40 főt számlál, vagyis széles és színes válogatást láthatnak a Kogart 2. és 3. emeleti kiállítószintjein.

A művészeket a budapesti Képzőművészeti Egyetemről és a pécsi Művészeti Karról Iványi Brigitta művészettörténész válogatta, a Ljubljanai Művészeti Akadémiáról Sergej Kapus egyetemi oktató és festőművész, a csehországi Ústí nad Labem Akadémiájáról Michal Koleček dékán, a bécsi Művészeti Akadémiáról Marion Porten egyetemi tanár és a poznani Művészeti Akadémiáról Marek Wasilewski videóművész, egyetemi tanár választotta ki a 2007-es év legígéretesebbnek tűnő fiatal művészeit. Tekintettel a szereplők sokszor igen különböző hátterére a válogatás legfőbb jellemzője a stílusok, műfajok és médiumok sokfélesége és az ebből adódó érdekes párbeszéd a kiállítótérben először találkozó munkák között.

Azt látjuk, hogy a fiatal generáció egyik legkisebb közös többszöröse az időben és térben igen kiterjedt információgyűjtés és ezek feldolgozása. Információ a szó köznapi és művészeti értelmében: nyelvi és vizuális adattengerben kell jól “pecázni”, a Friss résztvevőinek sikerül. A festmények, videók, szobrok tulajdonképpen a mai világ jellegzetességeinek tömör megragadására tett kísérletek, reflexiók. Hogy sikeresek-e döntse el minden néző - egyetemes megítélésük ugyanis nincs. A résztvevő 40 fiatal alkotó együtt áll a dobogón! Vagyis inkább a startvonalon. Hogy mi lesz belőlük? Még nem tudjuk, de ezt a lehetőséget feltétlenül megérdemlik.

A friss diplomás hallgatók kiállításával egyidejűleg a Kogart Ház első emeletén mutatjuk be a budapesti és pécsi “friss-szereplők” mestereinek tárlatát. Ők azok a művésztanárok, akik az idén végzett hallgatókat végigkísérték, oktatták, tutorálták az egyetemi évek során. Érdemes végignézni munkáikon, és ki-ki döntse el, hogy a hallgatók mennyiben, miben folytatják mestereik világát, értékeit, művészeti hitvallását.


Látogatói információk: 

KOGART Ház
1062 Budapest, Andrássy út 112.