A Kovács Gábor Gyűjtemény – Válogatás a magyar festészet remekeiből (Szeged)

REÖK

Város: 
Szeged
Dátum: 2008. július. 25. - 2008. szeptember. 20.

Veszprém, Orosháza és Kecskemét után idén Szegeden, a REÖK, Regionális Összművészeti Központban mutatkozik be a Kovács Gábor Gyűjtemény. A tárlaton a folyamatosan gyarapodó magángyűjteményből láthat újabb válogatást a nagyközönség.

Kovács Gábor másfél évtizede vásárol műalkotásokat azzal a céllal, hogy létrehozzon egy, az újkori magyar festészet történetét méltón reprezentáló gyűjteményt. Kollekciója a 18. század elejétől napjainkig terjedő korszak művészetét öleli fel, és jelenleg közel négyszáz alkotásból áll.
Ahogyan minden jelentős magángyűjtemény, a Kovács Gábor Gyűjtemény is határozott karakterrel bír: híven tükrözi létrehozója gondolkodásmódját, érzés- és élményvilágát, művészeti érdeklődését. A természetközelben felnövő gyűjtő korán felfedezte az őt körülvevő világ szépségét, a benne rejlő teremtő erőt, és egyetemes értékeket keresve mindenkor a szépet és a jót kutatta. Gyűjteménye fő irányvonalát a klasszikus szépségeszményt kifejezésre juttató, természetelvű tájfestészet remekei képviselik, melyekhez harmonikusan kapcsolódnak a más tematikát felvonultató alkotások. A kollekció kivételes értékű gyöngyszemei id. Markó Károly és Vaszary János húsz-húsz alkotása, illetve Kádár Béla és Tóth Menyhért életművének válogatott darabjai.

A gyűjtemény szinte hiánytalanul reprezentálja a 19. század romantikus, majd realista tájábrázolásától, a nagybányai iskola plein air festészetén keresztül, a XX. század első évtizedeinek különféle izmusaiba torkolló fejlődési ívet. A főművekhez szépen illeszkednek a kiegészítő alkotások, de nem hiányoznak az igazán ritka kincsek sem, mint például Mányoki Ádám, Munkácsy Mihály, Gulácsy Lajos vagy Csontváry Kosztka Tivadar képei.

A jelenleg is folyamatosan gyarapodó Kovács Gábor Gyűjtemény a legrangosabb magyar magángyűjtemények sorába tartozik, ebből láthat most válogatást a nagyközönség 2008 szeptember 19-ig Szegeden.

Látogatói információk: 

REÖK Palota
Szeged, Tisza Lajos krt. 56.