LEGER, DUBUFFET, WARHOL ÉS MÁSOK – Kalandozások a 20. század művészetében

KOGART Ház

Város: 
Budapest
Dátum: 2006. december. 05. - 2007. január. 05.

A kiállítás a Saint Etienne-i Modern Művészetek Múzeumának (Franciaország második legnagyobb modern és kortárs művészeti gyűjteményének) anyagából nyújt széleskörű válogatást.

A Modern Művészetek Múzeumának gyűjteménye a 19. századi francia művészet realista és impresszionista vonulatával kezdődik, súlypontja azonban a 20. század második felére esik: a háború után kibontakozó informel törekvések, és az ezt követő újrealista, pop-art, narratív realista irányzatok világviszonylatban is legjelentősebb prezentációját kínálja. E jellegzetesen francia törekvések mellett az amerikai pop-art és a német politikailag elkötelezett újrealizmus képviselői jellemzik a 60-as és 70-es évek gyűjteményét. A különböző radikális realista tendenciák mellett kibontakozó strukturalista, geometrikus absztrakt, analitikus irányzatok nemzetközi képviselőinek munkái is megtalálhatók a gyűjteményben. Az amerikai minimál art, a konceptuális művészet, az úgynevezett Land Art, az itáliai Arte Povera, illetve a különböző analitikus művészeti irányzatok tovább bővítik a kollekciót. A 80-as és 90-es években a Múzeum jelentős vásárlásokkal gazdagította a gyűjteményt, elsősorban a német és a francia új művészeti törekvések területén. A legutóbbi gyűjteményfejlesztési programban már szerepel a hosszú ideig perifériaként kezelt közép-kelet európai kortárs művészet feldolgozása is.

A francia múzeum igazgatója, Hegyi Lóránd által válogatott KOGART kiállítás anyaga alapvetően három korszakra koncentrál. Az avantgard művészet klasszikus „forradalmi” korszakára, amit Fernand Léger, Picabia, Kurt Schwitters képviselt. A második világháborút követő informel művészet, illetve az újrealizmusok és a pop-art korszakára - Pierre Soulages, Andy Warhol, Roy Liechtenstein, Tom Wesselmann műveivel. S végül az elmúlt két évtized különböző posztmodern törekvéseire, melyek a klasszikus modernizmus pozícióit gondolják újra kritikai szempontból, mint például Gilbert&George, Bertrand Lavier, John Armleder és Jean-Luc Vilmouth. A válogatás természetesen nem kínálhat összképet a 20. és 21. század egyetemes művészetéről, ám olyan tipikus és meggyőző, komplex és attraktív művészeti pozíciókat állít előtérbe, melyek az elmúlt másfél évszázad nagy kulturális vonulatainak újragondolását javasolják.

A kiállítás európai „turnéja” során már látható volt Pármában és Pozsonyban, Budapest után pedig további európai városok következnek. A KOGART történetében először mutat be válogatást egy nagy nemzetközi gyűjtemény kiemelkedő alkotásaiból széleskörű nemzetközi együttműködés keretében.


Látogatói információk: 

KOGART Ház
1062 Budapest, Andrássy út 112.