Mária-út

Sopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor

Város: 
Sopronbánfalva
Dátum: 2014. december. 03. - 2015. január. 06.

László Dániel festőművész 2001-ben végezte tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Egyetem Festő szakán, már ekkoriban is jellemző volt rá a látványelvű, ún. realista festészetei világ kialakítása. 2003 óta a SENSARIA Képzőművészeti Egyesület elnöke, amely a festészet klasszikus gyökereihez visszanyúló kortárs művészeket tömöríti.

Művészeti felfogásában fontos állomást jelentett első zarándokútja, a Spanyolországban 2009 őszén végigjárt El Camino-út. Innentől fogva különböző képciklusokban örökítette meg további zarándoklatait. 2010 áprilisában a 40 napos Csíksomlyói út élménye 40 műben realizálódott. Majd egy évvel később, 2011 áprilisában Budapestről Esztergom érintésével Mariazellbe zarándokolt. A csíksomlyói és a mariazelli utak válogatott festményivel találkozhat a látogató a sopronbánfalvi kolostorban.   

A művek sorozata tulajdonképpen útinaplónak is tekinthető: különböző tájak, tömjénfüstös templomok, útszéli keresztek vagy épp ipari tájak bukkannak fel a festményeken. Azonban a változatos tájak mellett a zarándokút belső utazásról is szól, a zarándok megfeszített fizikai teljesítménye és a lelki elmélyülés, megtisztulás jelen esetben együtt járnak.  

László Dániel zarándokképei a Kárpát-medence számos nagyvárosában és településén kerültek bemutatásra az elmúlt években. A sopronbánfalvi kiállítással egy időben a győri Napóleon-házban láthatják az érdeklődők a Mária-út további képeit.

Látogatói információk: 

Sopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor
9400 Sopron, Kolostorhegy u. 2.