A mértan harmóniája – geometrikus törekvések a KOGART Kortárs Művészeti gyűjteményből

Isztambuli Magyar Intézet

Ország: 
Törökország
Város: 
Isztambul
Dátum: 2016. május. 22. - 2016. szeptember. 01.

A művészet belső fejlődésének és a társadalommal összhangban történő alakulásának természetes következménye volt, hogy a 20. század elején egyes progresszív alkotók, lemondva a valóság tárgyi motívumairól, csak formák és színek segítségével kívánták gondolataikat vagy érzéseiket kifejezni.

Ezen törekvések nyomán született meg a képzőművészeti absztrakció, amely elsősorban expresszív színeivel és szigorúan szerkesztett formáival kívánt hatni. A képzőművészetben előtérbe került az önreflexió, a médiumra és a funkciókra való rákérdezés. Oroszországban, Hollandiában, majd Németországban a Bauhaus műhelyeiben, valamint az USA-ban kibontakozott a geometrikus elemekből építkező festészet és szobrászat.

Az absztrakció és annak vállfajai a sokszínűen gazdag 20. századi magyar művészetben, már a két háború között, illetve azt követően is, komoly hagyománnyal és nemzetközi presztízzsel rendelkezett – mindig egy sajátosan jellemző lokális felhanggal. Jelen kiállítás az ehhez az irányzathoz kapcsolódó festészeti és plasztikai alkotásokat állítja a középpontba a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kollekcióján, valamint a KOGART Kortárs Művészeti Gyűjteményen keresztül. A reprezentatív válogatás több mint hatvan évet átfogva, a múlt század közepétől napjainkig mutatja be a geometrikus absztrakció tradíciójának legjelentősebb magyarországi alkotásait.

 Kiállító művészek

Attalai Gábor I Bak Imre I Bartha László I Bohus Zoltán I Csiky Tibor I Deim Pál I Fajó János I Farkas Ádám I Gáspár György I Haász István I Hajdú László I Harasztÿ István I Hencze Tamás I Jovánovics György I  Kelemen Zénó I Konok Tamás I Lengyel Péter I Martyn Ferenc I Megyik János I Molnár Sándor I Nádler István I Orosz Gellért I Szikora Tamás I Vilt Tibor