Mészöly Miklós – Polcz Alaine Gyűjtemény

KOGART Ház

Város: 
Budapest
Dátum: 2007. december. 01. - 2007. december. 30.

2007 májusában került a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány tulajdonába az a csaknem negyven grafika, olajfestmény és erdélyi üvegikon, melyek korábban a Mészöly–házaspár Városmajor utcai lakását díszítették.

Polcz Alaine adományozása mögött az a szándék húzódott meg, hogy múzeumi keretek közé helyezve, megóvja a birtokában lévő műegyüttest a szétszóródástól. A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány ígéretéhez híven, kiállítás keretében mutatja be a nagyközönségnek ezt az irodalomtörténeti jelentőséggel bíró képzőművészeti anyagot, amely az 1950-es évektől formálódott egészen napjainkig. A képek döntő többsége ajándékozás útján került a Városmajor utcai lakásba olyan jelentős művészektől, mint Bálint Endre, Jovánovics György, Sváby Lajos, Vajda Júlia.

A kollekció művészettörténeti vonatkozásain túl, egy hajdani szellemi műhely hírmondója, amely életre szóló művészbarátságokról mesél a látogatónak. Bár Mészöly Miklós szerint „az élet és a piktúra kéz a kézben különbözik egymástól”, ennél a műegyüttesnél mégis átfedésbe kerülnek, mondhatni átderengenek egymáson, mint Bálint Endrénél az emlékezet képi fragmentumai.


Látogatói információk: 

KOGART Ház
1062 Budapest, Andrássy út 112.