Örök erők szövedéke - Péreli Zsuzsa képzőművész kiállítása

KOGART Kiállítások Tihany

Város: 
Tihany
Dátum: 2014. április. 13. - 2014. július. 06.

A kiállítás Péreli Zsuzsa képzőművész negyvenéves művészeti pályájáról nyújt átfogó képet, harminc kárpitján és néhány akvarelljén keresztül.

Péreli műveit az oldott festőiség valamint az érzelemi és gondolati gazdagság jellemzi.  A kiállítás központi műve, az 2010-2011 között szövött Axis Mundi, amely letisztult formavilágával és összetett szimbolikus jelentésével a művésznő összegző ars poeticájának is tekinthető.  A világtengely (axis mundi) ‒ amely oszlop, hegy vagy felszálló füst alakjában is megjelenhet ‒ leggyakrabban életfaként ábrázolt a művészetben, amely mint a világmindenség tartószerkezete köti össze az emberi és a szellemi világot.

Péreli Zsuzsa az életre és halálra, az örök körforgásra, a folytonos megújulásra utaló, a spiritualitás ősi igazságait egyaránt magába foglaló műveinek sorába illeszkedik az Aequilibrium című (2000-2001) kárpit is, amelynek monumentális szárnyas angyala ugyanúgy a földi és égi, materiális és éteri szférák közötti egyensúlyt érzékelteti, mint a tíz évvel későbbi Axis Mundi.

A tihanyi kiállítás a főműveken túl a kárpitszövés folyamatáról készült fotók és dokumetumok bemutatásával illetve életrajzi film vetítésével vezeti be a látogatót Péreli Zsuzsa egyedi és sokszor műfaji határokat is megbontó kárpitművészetének sokszínű világába. A magyar kárpitművészet megújítójaként számon tartott Péreli Zsuzsának nyolc magyarországi múzeum, valamint számos hazai és külföldi gyűjtemény őrzi alkotásait. A tihanyi a hetvenedik önálló kiállítása. Minden művét saját kezűleg szövi a Dunakanyarban lévő műtermében.

 

 

Látogatói információk: 

KOGART Kiállítások Tihany
8237 Tihany, Kossuth Lajos u. 10.