Reformáció 500 - Szalay Lajos Bibliája

Kolozsvári Művészeti Múzeum

Ország: 
Románia
Város: 
Kolozsvár

A kolozsvári Szépművészeti Múzeum Románia egyik legjelentősebb múzeuma: gazdag gyűjteménye több, mint 12 ezer festményből, szoborból, grafikai és dekoratív művészeti darabból áll.Az 1951-ben létesített intézmény székhelye 1956 óta a patinás Bánffy Palota: ezt J. E. Blaumann építész tervei alapján építették barokk stílusban 1774-1785 között, az eredeti elképzelések szerint Erdély kormányzójának székhelyéül. Ez Kolozsvár legjelentősebb barokk épülete, ugyanakkor Románia 18. századi építészetének egyik meghatározó építménye. Az épület gazdagsága a kőbe vésett dekoratív elemek mellett Anton Schuchbauer kivételes értékű szobrainak köszönhető.

Dátum: 2017. augusztus. 10. - 2017. szeptember. 03.

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány a Debreceni Református Hittudományi Egyetemmel együttműködésben nagyszabású kiállítás-sorozattal emlékezik a Reformáció 500. évfordulójára.  A négy kiállítás olyan alkotásokat mutat be, amelyeket a Biblia ihletett, és amelyek segítségével az élet sorsfordító kérdéseivel szembesülünk. 

A sorozat harmadik, a Kolozsvári Művészeti Múzeumban megrendezett tárlata Szalay Lajos grafikusművész újra és újra a Bibliához visszatérő, a lényeget mindig megragadó alkotásait mutatja be.