Szalay Argentinában

Sivori Múzeum

Ország: 
Argentina
Város: 
Buenos Aires
Dátum: 2019. február. 09. - 2019. március. 11.

Buenos Airesben, az Eduardo Sívori Múzeumban 2019. február 9-től március 11-ig látható az a válogatás, ami Szalay Lajos, a világhírű magyar grafikus életművét mutatja be az argentín nagyközönségnek. A Szalay Lajos Argentínában címet viselő tárlat anyagából katalógus is készült angol és spanyol nyelven.

Szalay élete során olyan művészek társaságában élt és dolgozott, mint Pablo Picasso vagy John Steinbeck, alkotásai pedig a világ legkülönbözőbb szegleteiben készültek Argentínától egészen New Yorkig. Picasso egyszer a következőket mondta róla: “Ha két grafikus neve marad fenn az utókornak a huszadik századból, akkor a másik én leszek, ha csak egy, az Szalay Lajos lesz.”
Az argentín fővárosban rendezett nagyszabású kiállítás olyan rajzokat és illusztrációkat vonultat fel, amelyek a művész meghatározó korszakaihoz köthetők. Ilyenek például a vallási témájú alkotások, a Genezis, vagyis az Ószövetség illusztrációi vagy azok a grafikák, amelyek az 1956-os, Magyaroszágon zajló forradalomhoz kapcsolódnak.

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány gyűjteménye több mint 500 Szalay alkotást ölel fel, ezek közül 400 darab a művész San Diegoban található házából kerültek az Alapítvány kezelésébe a grafikus lányának jóvoltából. Ezek a művek nagy jelentőséggel bírnak az életművet illetően: dokumentálják az alkotó életét, művészeti fejlődését, néhányuk végigkíséri a grafikus legjelentősebb kalandjait is, hiszen Szalay élt többek között New Yorkban, Argentína több városában és Párizsban is.