A magyar festészet mesterművei a Kovács Gábor-gyűjteményből (Miskolc)

Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum

Város: 
Miskolc
Dátum: 2009. június. 11. - 2009. július. 26.

A jelenleg is folyamatosan gyarapodó Kovács Gábor Gyűjtemény a rangos magyar magángyűjtemények sorába tartozik. Budapest, Veszprém, Orosháza, Kecskemét, Szeged után most a Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeumban láthat válogatást a legszebb darabokból a nagyközönség.

Ahogyan minden jelentős magángyűjtemény, a Kovács Gábor Gyűjtemény is határozott karakterrel bír. A mecénás csaknem két évtizede vásárol műalkotásokat azzal a céllal, hogy létrehozzon egy, az újkori magyar festészet történetét méltón képviselő gyűjteményt. A kollekció a 18. század elejétől napjainkig terjedő korszak művészetét öleli fel, jelenleg mintegy négyszáz alkotásból áll.
 
A képzőművészeti anyag fő irányvonalát a klasszikus szépségeszményt kifejezésre juttató, természetelvű tájfestészet remekei képviselik, melyekhez harmonikusan kapcsolódnak a más tematikát felvonultató alkotások. A kollekció kivételes értékű gyöngyszemei id. Markó Károly és Vaszary János húsz-húsz alkotása, illetve Kádár Béla és Tóth Menyhért életművének válogatott darabjai.

A gyűjtemény szinte hiánytalanul reprezentálja a 19. század romantikus, majd realista tájábrázolásától, a nagybányai iskola plein-air festészetén keresztül, a 20. század első évtizedeinek különféle izmusaiba torkolló fejlődési ívet. A főművekhez szervesen illeszkednek a kiegészítő alkotások, de nem hiányoznak az igazán ritka kincsek sem, mint például Mányoki Ádám, Munkácsy Mihály, Gulácsy Lajos vagy Csontváry Kosztka Tivadar képei.


Látogatói információk: