Kondor Béla festőművész emlékkiállítása

KOGART Ház

Város: 
Budapest
Dátum: 2006. május. 18. - 2006. augusztus. 19.

Kondor Béla a 20. század második felének egyik legjelentősebb magyar művésze. Életmű kiállítása utoljára több mint húsz évvel ezelőtt volt a Magyar Nemzeti Galériában, pedig az elmúlt évtizedben a Kondor-életmű helye és szerepe rendkívül felértékelődött a magyar festészet és grafika történetében: szakemberek, műgyűjtők és a művészetek iránt érdeklődő közönség egyaránt a múlt század öt legjelentősebb magyar alkotója között tartja őt számon.

A KOGART Házban rendezett kiállítás a teljes életművet felöleli (1956-1972-ig), és még néhány egészen korai, a főiskolai tanulmányok előtt készített alkotását is bemutatja. A kiállításon 164 alkotás szerepel: 110 festmény, olajpasztell, monotípia, 35 grafika (rézkarc, fametszet, litográfia és akvarell), 8 fotó, 6 Kondor Béla által készített hangszer és 4 ún. „csodabogár”, vagyis repülőgépmodellek, holdkomp és hídmodell. A válogatás tehát nemcsak a festészeti és a grafikai munkásságból nyújt áttekintést, hanem olyan ritkán látható érdekességeket is bemutat, amelyek a művészt „homo faber”-ként reprezentálják.

A fiatalon elhunyt Kondor Béla alig másfél évtized alatt olyan új és egyéni festői nyelvet teremtett, amelynek hatása egészen napjainkig kimutatható. Dürer, Rembrandt, Goya, és az ikonfestészet voltak fő inspirálói, témaválasztásban pedig a Biblia és a magyar történelem hatott rá leginkább. Mindehhez olyan szuggesztív, összetett szimbólumrendszert teremtett, amelyet királyok, angyalok, szentek, ördögök, röpködő csodabogarak és ember által készített masinák, gépezetek népesítenek be, mind-mind valamilyen mélyebb gondolati tartalom szimbólumai.

A KOGART kiállítás anyagát magyar közgyűjteményekből (Magyar Nemzeti Galéria; Petőfi Irodalmi Múzeum; Budapest Történeti Múzeum, Fővárosi Képtár (Kiscelli Múzeum); MKB Bank; a pécsi Janus Pannonius Múzeum; a székesfehérvári  Szent István Király Múzeum; a szentendrei Ferenczy Múzeum; a békéscsabai  Munkácsy Mihály Múzeum; a salgótarjáni Nógrádi Történeti Múzeum; a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum; a miskolci Herman Ottó Múzeum; a győri Xantus János Múzeum, Patkó-gyűjtemény; a győri Városi Művészeti Múzeum, Vasilescu Gyűjtemény) és számos magyar magángyűjtő kollekciójából válogattuk.


Látogatói információk: 

KOGART Ház
1062 Budapest, Andrássy út 112.