Re:Friss 2004-2007

KOGART Ház

Város: 
Budapest
Dátum: 2008. július. 30. - 2008. szeptember. 27.

A FRISS című kiállítás-sorozat elérkezett az ötödik évhez. Egy ilyen ünnepi jubileum alkalmat nyújt a visszatekintésre és az összegzésre.

A tárlat minden évben látképet adott a végzős képzőművész-hallgatók tájékozódási irányairól, megközelítésmódjairól és kifejezési formáiról. A diplomamunkák bemutatása nem egy közös stílusnak a jegyeire, hanem egy-egy évfolyam sajátos érzékenységére világított rá. A résztvevő intézmény 2004-ben még csak a Magyar Képzőművészeti Egyetem volt, majd az azt követő években több külföldi művészeti akadémia (Ausztria, Csehország, Franciaország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia) csatlakozott, illetve 2006-ban a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara. A magyar kortárs művészet megismertetése jegyében utazott a FRISS Európa – tárlat 2005-ben Berlinbe, 2006-ban Brüsszelbe, majd 2007-ben Bécsbe.

Az idei FRISS re:ndhagyó és re:trospektív, kérdésekkel és válaszokkal, re:flektálva a kiállítás-sorozat múltjára, ezért az elmúlt négy évben a kiállítás-sorozaton szereplő magyar művészek közül válogat. A látogató a legújabb munkákon keresztül képet kaphat arról, hogyan alakult a résztvevők pályája, alkotói fejlődése az egyetem óta, és mindez hogyan viszonyul a diplomamunkáikhoz. Az első emeleten a négy KOGART-díjas alkotásai kerülnek bemutatásra, a felső két emeleten pedig mintegy harminc magyar művész ad keresztmetszetet a Friss című kiállítás-sorozatról, saját művészetéről és a mai magyar képzőművészet új törekvéseiről.

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kuratóriuma, figyelembe véve a szakmai tanácsadók és a közönség véleményét, 2008-ban is kiosztja a KOGART-díjat annak a kiállításon szereplő képzőművésznek, aki még nem részesült a korábbiakban ebben az elismerésben.


Látogatói információk: 

KOGART Ház
1062 Budapest, Andrássy út 112.