A MÉRTAN HARMÓNIÁJA - Geometrikus törekvések a kortárs magyar művészetben

KOGART Kiállítások Tihany

Város: 
Tihany
Dátum: 2015. január. 30. - 2015. március. 22.

A geometrikus absztrakció a 20. századi magyar művészetben már a két világháború között, illetve azt követően is, komoly hagyománnyal és nemzetközi presztízzsel rendelkezett. A képzőművészet belső fejlődésének és a társadalomi változásokkal összhangban történő alakulásának természetes következménye volt, hogy a 20. század elején egyes progresszív alkotók, lemondva a valóság tárgyi motívumairól, csak formák és színek segítségével kívánták gondolataikat vagy érzéseiket kifejezni. Így született meg az absztrakt, vagyis a konkrét tartalomtól való elvonatkoztatás művészete, amely expresszív színeivel inkább az érzelmekre, míg szigorúan szerkesztett formáival elsősorban az értelemre kívánt hatni.

A kiállítás a geometrikus elemekből építkező irányzat festészeti és plasztikai alkotásait állítja a középpontba a KOGART Kortárs Művészeti Gyűjteményén keresztül. A reprezentatív válogatás több mint 60 évet átfogva, a múlt század közepétől napjainkig mutatja be a geometrikus absztrakció legjelentősebb hazai képviselőit. A kiállított művek között megtaláljuk Attalai Gábornak a 70-es években nagy botrányt kavart puha és kemény kockáit, Haraszty István mobilszobrát, a magyar üvegművészet két kiemelkedő mesterének, Bohus Zoltánnak és Gáspár Györgynek egyedülálló technikával készült munkáit vagy Megyik János acélképeit. A mértani elemekből építkező festészetet pedig olyan alkotók képei képviselik, mint Konok Tamás, Bak Imre, Deim Pál, Fajó János vagy Hajdú László. Az Európai Iskolától az Iparterven át az új század első évtizedéig terjedő válogatás mind műfaji és stiláris tekintetben, mind pedig az anyaghasználatot illetően különféle aspektusokból tárja a látogató elé a geometrikus absztrakció letisztult kifejezési formáit.

Kiállított művészek: Attalai Gábor, Bak Imre, Bartha László, Bohus Zoltán, Csiky Tibor, Deim Pál, Fajó János, Farkas Ádám, Gáspár György, Haász István, Hajdú László, Haraszty István, Jovánovics György, Kelemen Zénó, Konok Tamás, Lengyel Péter, Martyn Ferenc, Megyik János, Orosz Gellért, Papp Oszkár, Szikora Tamás, Vilt Tibor, Vigh Tamás

 

 

 

 

 

 

Látogatói információk: 

KOGART Kiállítások Tihany
8237 Tihany, Kossuth Lajos u. 10.