Sajtóanyag

 

 

Dátum: 2018. november. 13.
A Lenin-kultusz és Vlagyimir Iljics kortárs átirataiból nyitott kiállítás a KOGART Hódmezővásárhelyen. A tárlat egyrészt az államszocializmus évtizedeinek hazai Lenin-ábrázolásait – a közismert szovjet reprodukcióktól, a magyar művészek alkotásain keresztül egészen az ikonikussá vált vásárhelyi „trónoló" Leninig – veszi górcső alá, másrészről Udvardy Csaba vizuális gegjei és az alkotások címadásában megjelenő szójátékai a kommunizmus által felépített személyi kultusz jelképrendszerét fordítják ki és teszik Lenint (ismét) a kortárs popkultúra részévé.
Dátum: 2018. november. 13.
A Csernus műterem teljes anyagát és a hagyatékot kezelő Kovács Gábor Művészeti Alapítvány a művész párizsi világára és műtermének titkaira, eddig be nem mutatott alkotásaira és alkotói folyamataira helyezi a hangsúlyt a Várkert Bazár két emeletnyi kiállítóterében rendezett tárlatán. A skiccektől, vázlatoktól, az általa épített modellektől kezdve a tanulmányokon és könyvillusztrációkon keresztül munkái széles skáláját láthatjuk, de a nagy kompozíciók születésével is megismerkedhetünk. Miközben bejárjuk a párizsi utcákat, bárokat, kávézókat, belépünk egy bokszterembe és Csernus műtermébe, megcsodáljuk a virtuóz aktképeket, belefeledkezünk a repülők, tengeralattjárók és a gépek ihlette képekbe, elmerülünk az E.A. Poe írásaitól inspirált festményekben, betekintést nyerünk egy rendkívül szenzitív, világra nyitott, minden technikában perfekcionista művész alkotói folyamataiba is.
Dátum: 2018. november. 13.
A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Ferenczy Család Művészeti Alapítvány közös kiállítása elsősorban Ferenczy Béni érett korszakának két központi témájára koncentrál: az izmos női aktokra és a fiatal fiúalakokra. Ez a két archetípus közel egy időben jelent meg Ferenczy művészetében a szobrász magánéletével szoros összefüggésben. A tárlat egyszerre tárja fel az elszakadás és összetartozás állapotát, valamint e két motívum művészi körüljárásának útját grafikákban és plasztikai művekben.
Dátum: 2018. február. 08.
Évtizedek óta nem láthatta a budapesti közönség az alföld művészetet, ezért egy régi adósságot rótt le a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány azzal, hogy bemutatja Hódmezővásárhely közel egy évszázados képzőművészetét a Várkert Bazárban. A főleg a Tornyai János Múzeumból érkező műalkotások egyszerre hordozzák a tradíciót és az innovációt.