Sajtóanyag

 

 

Dátum: 2012. október. 18.
A KOGART Ház frissen nyílt kiállításán a közönség első alkalommal láthat nagy ívű válogatást a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány közel 2500 darabot számláló gyűjteményéből: az Újratöltve a 20. század második felének főbb művészeti áramlatait, jelentős magyar egyéniségeit és kísérletező útjait tárja a látogató elé.
Dátum: 2012. október. 15.
A KOGART-díjat idén kilencedik alkalommal, a FRISS kiállítás finisszázsán adta át a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány az évente megrendezett kiállítás egyik legígéretesebb alkotójának. A 2012-es KOGART-díjat Szabó Ottó szobrászművész kapta.
Dátum: 2012. október. 05.
Egy magánszemély hárommilliós festményt adományozott az Alapítványnak. Bálint Endre Az angyal című festményével gazdagodott a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány. Az alkotás Polcz Alaine és Mészöly Miklós gyűjteményének utolsó darabja, melyet Polcz Alaine nem sokkal halála előtt ajándékozott barátjának és személyi titkárának, Träger Gábornak. Ő adományozza most a KOGART-nak, hogy teljesülhessen a tudós kívánsága. "Két dolgot szerettem volna, egyik, hogy együtt maradjon a gyűjtemény, a másik pedig, hogy látható legyen" – nyilatkozta Polcz Alaine annak idején. A kép 2012. október 19-től látható a KOGART Házban, az Alapítvány gyűjteményeinek válogatását bemutató Újratöltve című kiállításon.
Dátum: 2012. szeptember. 24.
Október közepétől a Bolgár Nemzeti Galériában láthatóak a Kovács Gábor Gyűjtemény legszebb darabjai. A kiállítás ötletét az ismert műgyűjtő Kovács Gábor barátja, Petar Sztojanov volt bolgár köztársasági elnök és felesége, Antonina Sztojanova vetette fel. Ők kezdeményezték, hogy a tárlat helyet kapjon a szófiai Nemzeti Galéria frissen felújított időszaki kiállítóterében.
Dátum: 2012. szeptember. 14.
A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (KOGART) köszöni támogatóinak a 2010. évi egy százalékos személyi jövedelemadó felajánlásokat.
Dátum: 2012. augusztus. 24.
A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kilencedik alkalommal rendezi meg a FRISS-t, a legfiatalabb művészek éves kiállítását. A válogatás arra törekszik, hogy egyre szélesebb körben vizsgálja a pályakezdő, harminc év alatti fiatal alkotók művészetét, azokat a stiláris és tematikai tendenciákat, amelyek leginkább jellemzik ezt a generációt. A FRISS 2012 kurátorai a hagyományokhoz híven a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen diplomázott művészek alkotásaiból válogatták az anyagot, az idei külföldi meghívottak pedig a svájci Zürcher Hochschule der Künste végzős hallgatói közül kerültek ki.
Dátum: 2012. április. 20.
Négy évtized óta először látható Budapesten Tihanyi Lajos teljes életműve - a magyar festészet egyik legjelentősebb alakjának gyűjteményes kiállítása a KOGART modernista életmű sorozatának legújabb tárlata. A kiállítás mintegy 90 festmény, 40 grafika, 1 szobor, archív fotók, korabeli dokumentumok, levéltári anyagok és egy Tihanyiról készült némafilm felvétel segítségével kísérli meg minél élvezetesebben bemutatni az alkotót. A hazai múzeumok, illetve külföldi és magyar magángyűjtemények remekeiből összeállított válogatás az egyik legkiválóbb festőnk újrafelfedezésével kecsegtet.
Dátum: 2012. február. 15.
A Kovács Gábor Gyűjtemény legszebb darabjai láthatók mostantól a KOGART Ház megújult, első emeleti kiállításán. A 18. század elejétől 1900-ig (Bogdány Jakabtól Csontváryig és Gulácsyig) tartó periódust felölelő anyag a korszak legkiemelkedőbb alkotásait vonultatja fel. Az elmúlt hónapokban számos fontos kép érkezett vissza különböző kiállításokról, egyebek között ezekben gyönyörködhet most a nagyközönség az Andrássy úton. A tervek szerint a kiállítás a jövőben rendszeresen megújul, hogy a korszak más jelentős alkotásait is bemutathassa majd.
Dátum: 2012. január. 12.
A belga székhelyű KBC Bank jelentős gyűjteményének egy izgalmas szegmense a több mint száz művet számláló James Ensor kollekció. A Bank jóvoltából a KOGART Házban Ensor korai grafikai sorozatai mellett néhány festménye is látható, összesen 41 alkotás.
Dátum: 2012. január. 12.
Csernus Tibor képzőművészeti hagyatéka 2009 őszén került a Kovács Gábor Művészeti Alapítványhoz, ekkor kezdték el feldolgozni a művészettörténészek. A Kogart új kiállítása az ő munkájukba enged bepillantást: végigvezeti a látogatót a feldolgozás folyamatán, az állapotfelmérés, a konzerválás, a katalogizálás, az életmű-elemzés fázisain, bemutatja, hogyan válik egy hagyaték egy gyűjtemény részévé.