Sajtóanyag

 

 

Dátum: 2016. december. 09.
A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum közös munkájának köszönhetően először láthatunk olyan kiállítást Magyarországon, amely a japán kultúra magyar művészetre gyakorolt hatását mutatja be a századforduló képzőművészeti anyagának segítségével. A kiállítás együttműködő partnerei a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és az Iparművészeti Múzeum.
Dátum: 2016. december. 09.
2016. decemberében új tárlattal bővül a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a sanghaji Liu Haisu Múzeum együttműködése, hiszen a 2015. novemberében a KOGART Kiállítások Tihanyban megrendezett, Shanghai két arca című kiállítás után egy évvel a Várkert Bazár Testőrpalotájában nyit közös tárlatot a két intézmény. A kiállítás ihletője ezúttal a hagyományos kínai színház – ismertebb nevén „kínai opera”.
Dátum: 2016. november. 27.
A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány 2016. november 27 – 2017. február 12. között rendezi meg Kondor Béla gyűjteményes kiállítását Hódmezővásárhelyen, a Tornyai János Múzeumban.
Dátum: 2016. november. 26.
A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány a Debreceni Református Hittudományi Egyetemmel együttműködésben nagyszabású kiállítás-sorozattal emlékezik a Reformáció 500. évfordulójára. A négy kiállítás olyan alkotásokat mutat be, amelyeket a Biblia ihletett, és amelyek segítségével az élet sorsfordító kérdéseivel szembesülünk. A sorozat első állomásaként a 2016. november 27-én nyíló, a debreceni MODEM-ben megrendezésre kerülő kiállítás a teremtés, a szövetség, a kegyelem, a kísértés és az ígéret témáját járja körül Szalay Lajos grafikáin keresztül.
Dátum: 2016. október. 27.
A KOGART Kiállítások Tihany a november 5-én nyíló, tematikus tárlattal a 110 évvel ezelőtt született Borsos Miklósra emlékezik. A válogatás a sokoldalú művész legjelentősebb munkáin keresztül mutatja be a rendkívül változatos életművet, így festmények, rajzok, kisplasztikák, szobrok, érmek, plakettek és reliefek is láthatók lesznek a Galériában.
Dátum: 2016. október. 20.
A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány 2016. október 21. és 2017. január 22. között nagyszabású kiállítást rendez Európa egyik legrangosabb múzeumában, a Krakkói Nemzeti Múzeumban. Az átfogó tárlat, amelyhez hasonló több mint negyed százada volt utoljára Krakkóban a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galériával együttműködésben jön létre.
Dátum: 2016. október. 14.
A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány 2004-es alapítása óta több mint 100 tárlatot rendezett már. Néha érdemes egy pillanatra megállnunk, és átgondolni, mi történt velünk, hogy az eddigi tapasztalatok összegzéséből tovább tudjunk építkezni. Az alapítvány életében most jött el ez a pillanat: ezzel a kiállítással arra hívjuk közönségünket, hogy együtt idézzük fel a múltat - a KOGART képzeletbeli albumát lapozgatva
Dátum: 2016. augusztus. 03.
Az augusztus 19-től látogatható kiállítás a magyar rajzművészet kiemelkedő alakja, Szalay Lajos és a szlovák grafika enigmatikus figurája, Koloman Sokol életművét járja körül. Alkotói szemléletüket nem csak hasonló életútjuk, de Pablo Picasso mindkettejükre gyakorolt hatása is meghatározta.
Dátum: 2016. július. 20.
Július 22-től Gulácsy Lajos (1882-1932) életművének egy intimebb szelete mutatkozik be a KOGART tihanyi kiállítóterében. A tárlat - a festőművész kiemelkedő kvalitású művein keresztül – az életmű olyan jellegzetes témáira és motívumaira fókuszál, mint a kertek, a középkori, reneszánsz és rokokó jelenetek, a női portrék, valamint a szerepjátékos önarcképek és Na’Conxypan mesevilága.
Dátum: 2016. július. 20.
A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Sopronbánfalvi Kolostor tavasszal megújított együttműködése keretében július 6-án Csernus Tibor műveiből nyílik tárlat a kolostor Galériájában: a kortárs művészeti kiállítás Csernus alkotófolyamatainak megjelenítésén keresztül kalauzolja el a nézőket a festő sajátos realizmusa és naturalizmusa horizontjára.
Dátum: 2016. június. 03.
Június 6-tól megújul a KOGART Ház állandó kiállítása, a válogatás ezúttal a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kortárs gyűjteményét helyezi a középpontba. A tárlat 2017. február 28-ig látogatható.
Dátum: 2016. június. 02.
Május 22-től a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány alapítójának, Kovács Gábornak közel 400 darabos, a magyar festészet történetét a 18. század elejétől a 20. század közepéig átfogó gyűjteményéből több mint 100 mű lesz látható a hódmezővásárhelyi Tornyai János Műzeumban.
Dátum: 2016. június. 02.
2016. május 13-tól látható a Várkert Bazár Testőrpalotájában a Pesti Műegylet negyed századát átfogó kiállításunk, Nézők és képek Pest-Budán címmel.
Dátum: 2016. május. 01.
Matteo Massagrande a kortárs olasz festészet realista, filozofikus vonulatának nemzetközi szinten is kiemelkedő alkotója. Letűnt korok emlékét idéző épületbelsői és sajátos fénykezelése kapcsolatot teremt múlt és jelen között. Legújabb képei május 1-jétől július középéig tekinthetők meg a KOGART Kiállítások Tihanyban.
Dátum: 2016. március. 17.
2016. március 17-én újabb kiállítás nyílik Kazahsztánban a KOGART szervezésében: az év eleji, Almatyban megrendezett tárlat ezúttal az ázsiai ország fővárosában, Astanában mutatkozik be, amelynek során a művészetszerető közönség a kortárs magyar grafika sokszínű világába nyerhet betekintést. A válogatásba 14 magyar művész (többek között Borsos Miklós, Kondor Béla, Péreli Zsuzsa) művei kerültek be. A kiállításon mintegy kamaratárlatként szerepelnek a 20. század második felének egyik legjelentősebb magyar festője, Csernus Tibor alkotásai is.
Dátum: 2016. február. 05.
Ki ne ismerné a középkori szellemiség összegzőjének, s egyben az itáliai reneszánsz első lírai költőjének, Dante Alighierinek halhatatlan művét, az Isteni Színjátékot? Dante művét a világ szinte minden nyelvére, sőt, a képzőművészet nyelvére is sokan lefordították – hazánkban többek között Bencsik János, Borsos Miklós és Fáy Dezső is. A három alkotó műveiből állította össze legújabb kiállítását a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, a válogatás 2016. február 5. és április 24. között tekinthető meg a KOGART tihanyi kiállítóterében.
Dátum: 2016. január. 21.
A magyar rajzművészet kiemelkedő alkotója, Szalay Lajos (1909–1995) és a szlovák grafika enigmatikus alakja, Koloman Sokol (1902–2003) munkássága ugyanabból a földrajzi és szellemi közegből indult, sorsuk pedig megdöbbentő párhuzamokat rejt: életük jelentős részét az amerikai kontinensen töltötték, életművük gerincét az Egyesült Államokban alkották meg, miközben közép-európai identitásukat messzemenően megőrizték, sőt féltve ápolták. A január 21-én megnyíló,Pozsonyban megrendezésre kerülő Szalay – Sokol – Picasso című kiállítás a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a pozsonyi Városi Galéria összefogásának eredménye.
Dátum: 2016. január. 08.
A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány legfontosabb missziója a magyar képzőművészet értékeinek feltárása és bemutatása - nemcsak hazánkban, hanem külföldön is: 2016. január 8-án Kazahsztán legnagyobb városában nyílik kiállítás az Alapítvány szervezésében, ahol Almaty művészetszerető közönsége a kortárs magyar grafika sokszínű világába nyerhet betekintést.